top of page

Publikacija “Cybersigurnost u BiH – napredak, potencijal i nedovršeni poslovi”


BiH bi trebala izraditi Strategiju kibernetičke sigurnosti, uspostaviti CERT za institucije BiH, raditi na olakšavanju i promoviranju javno-privatnog partnerstva, raditi na regionalnoj i međunarodnoj saradnji, ulagati u IT infrastrukturu i provoditi kampanju podizanja svijesti o važnosti kibernetičke sigurnosti na svim nivoima društvo.

UG "Zašto ne" objavilo je publikaciju u kojoj su opisali mjere kibernetičke sigurnosti u Bosni i Hercegovini, a mi smo ponosni što smo dio ove analize.


Prema dostupnim informacijama, CERT Republike Srpske osnovan je u BiH 2015. godine. Centar izvrsnosti za kibernetičku sigurnost, akademski CERT u Sarajevu, osnovan je u junu 2022. godine u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, čiji je cilj prvenstveno pružaju usluge akademskoj zajednici, nezavisnim medijskim organizacijama i organizacijama civilnog društva (OCD) širom zemlje. Akademsko porijeklo CSEC-a pruža mogućnost kombiniranja stručnosti i iskustva, izgradnje veza sa privatnim sektorom i konačno podržavanje razvoja radne snage u cyber sigurnosti u BiH.

Više o ovom pitanju možete pročitati u publikaciji “Cybersigurnost u BiH – napredak, potencijal i nedovršeni poslovi”



18 views0 comments

Comments


bottom of page